HaveFun - Българският форум за забавления


 
ИндексГалерияРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Всичко за развитието

Go down 
АвторСъобщение
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Всичко за развитието   Вто 29 Юли 2008 - 14:29

Пубертет:
Пубертетът е един от най-важните периоди в развитието на всеки млад човек. Именно през пубертета тийнейджърите се осъзнават сексуално, започват да се възприемат като възрастни хора. Средно, пубертетът започва между осмата и единадесетата година при момичетата и десетата и четиринадесетата - при момчетата. Това е период на изключително бързи промени на костната, нервната, ендокринната и мускулната система, който обикновено продължава 3-5 години. Пубертетът при момичетата започва с 2 години по-рано, защото те се раждат с малко по-оформени костна и нервна система, които се развиват постепенно през детството.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Re: Всичко за развитието   Вто 29 Юли 2008 - 14:29

Промени при момичетата: Оформяне на гърдите
Надолу Най-напред започва оформянето на гърдите, обикновено около единадесетата година. Този процес завършва на 13-18 година, най-често на 15-годишна възраст. Съвсем нормално е едната гърда да се развива по-бързо от другата и това много често стъписва момичетата и ги кара да се чувстват некомфортно. Но тази асиметричност обикновено изчезва до края на периода на растежа, или пък остава съвсем незабелязана.
Оформяне на таза и бедрата
Още по рождение момичетата имат по-широк таз от този на момчетата. Това е така, защото именно на момичетата в по-късен период предстои раждане. По време на пубертета се забелязва допълнително разширяване на таза и бедрата.

Бързо израстване
Периодът на бързо израстване при момичетата обикновено е от 10 до 14 му година. А видимият растеж на височина спира около осемнадесетата година. В края на бързото израстване 14-годишното момиче вече е достигнало 98% от ръста, който ще има като зрял човек. Обикновено растежът на ръцете и краката и 12-годишна възраст. Пълното окосмяване на половите органи завършва около осемнадесетата година. Къдравото окосмяване,не е особено равномерно, но това не бива да притеснява никого. Най-често израстването е по-бързо в началото на периода.

Окосмяване
Окосмяването при момичетата започва между 11 наричано още "триъгълник", се появява след като растежът е завършил и момичето е достигнало максималната си височина. Окосмяването на триъгълника е знак, че първата менструация ще настъпи след 6 до 12 месеца. Окосмяването под мишниците се появява до 2 години след окосмяването на половите органи.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Re: Всичко за развитието   Вто 29 Юли 2008 - 14:30

Промени при момчетата: Оформяне на скротума и тестисите
Надолу В началото на пубертета обикновено можеш да забележиш, че тестисите ти започват да нарастват. Уголемяването на тестисите и скротума обикновено започват между 10 и 13 години. Развитието им продължава през целия пубертет и завършва между 14 и 18-годишна възраст. Освен, че тестисите се уголемяват, можеш да забележиш и пигментиране и набръчкване на кожичката на скротума. От началото на пубертета и през целия ти живот след това, тестисите ти ще произвеждат сперматозоиди непрекъснато. Броят им през живота на възрастния мъж достига милиарди.
Окосмяване на половите органи
В ранния пубертет започва така нареченото "първоначално" окосмяване. То е фино и с прав косъм. Най-често започва между 10 и 15-годишна възраст. Нарича се "първоначално", защото това не е истинското окосмяване на половите органи. По-късно се появява къдравото окосмяване в основата на пениса. Окосмяването става по-тъмно на цвят, с по-къдрав и здрав косъм. Лека полека окосмяването се простира по скротума и нагоре до корема (около пъпа). По-финото окосмяване с прав косъм се появява преди първата еякулация, а истинското окосмяване - доста по-късно.

Първа еякулация
Първата еякулация най-често настъпва около година след уголемяването на тестисите. Средната възраст за първата еякулация е 14 години.

Растеж на краката, ръцете и пениса
Надолу Бързият растеж на пениса започва между 10 и 14-годишна възраст. Този растеж е най-ускорен между 12 и 16 години.
Ако през пубертета си по-нисък, но гениталиите ти са започнали да се развиват, бъди сигурен, че съвсем скоро ще започне и бързият ти растеж на височина. Обикновено първо израстват краката, а бързият растеж на тялото започва по-късно.

Промяна на гласа
Промяната на гласа по време на пубертета се дължи на развитието на ларинкса. Така нареченото "мутиране" на гласа се появява в сравнително късен период на пубертета. Първата промяна на гласа можеш да забележиш още преди първата еякулация. Гласът започва да става по-плътен след появата на окосмяване под мишниците и през периода на окончателното израстване на височина.

Мастни и потни жлези
През пубертета организмът и на момичетата, и на момчетата, произвежда много полови хормони. Това води до удебеляване на кожата и стимулира мастните жлези. Много често мастните жлези се развиват по-бързо от каналите за "унищожаване" на мазнините към повърхността на кожата. Това води до запушване на порите и инфектиране на кожата - основната причина за появата на акнето и черните точки.

Окосмяване по лицето
Окосмяването на лицето винаги следва строг ред - първо се окосмява горната устна, след нея започва окосмяването в горната част на бузите и под долната устна. Най-накрая се окосмяват двете страни и долната част на брадата и цялата долна част на лицето.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Re: Всичко за развитието   Вто 29 Юли 2008 - 14:30

АКНЕ: Почти всеки човек има пъпки в някой период от живота си. Повечето млади хора получават пъпки около пубертета, наречени акне. Акнето най-често се образува заради замърсяване на кожата или високото ниво на хормоните. Честото миене на лицето с мек, непарфюмиран или антисептичен сапун и топла вода може да помогне. Някои хора установяват, че ако не ядат определени храни като чипс и шоколад, нещата се подобряват. Други казват, че това няма значение, защото високото ниво на хормоните в тялото е причината за появане на пъпките. За някои хора пиенето на по-големи количества вода може да е много ефективно средство за предотвратяване на пъпките.
Важно е да не правиш опити да чоплиш или изстискваш пъпките, защото това може да предизвика тяхното инфектиране. Може да помогне използването на някакъв специален крем или лосион против акне. Можеш да си купиш такива от аптеката. Ако пъпките ти са в тежка форма, това може да е акне, за преодоляване на което може да ти помогне твоят личен лекар, изписвайки ти специални хапчета или кремове.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Re: Всичко за развитието   Вто 29 Юли 2008 - 14:30

Бележки върху половото съзряване на момчетата

Половото съзряване при момчетата започва, като правило, през 10-тата година от живота им, което е с две години по-късно от момичетата. Няма единна възрастова норма на полово развитие, доколкото всеки организъм има собствен момент на отключване на тези процеси и своя продължителност на този период. Половото развитие може да се счита за преждевременно (pubertas praecox), ако неговите признаци на проява се появяват по-рано от десетата година, а за закъсняващо или късно (pubertas tarda), ако подрастващото момче до 13.5 години или по-висока възраст няма никакви признаци на полово развитие.Как да определим началото на половото съзряване?


Първият признак за стартирало полово съзряване е увеличение големината на тестисите. Принципно това се забелязва към 11.5-12 годишна възраст.


Кои са етапите на половото развитие?

<Първи стадий>
(6-10 г.)

Препубертетен период. Първото незначително увеличение на тестисите.

<Втори стадий>
(10-13 г.)

Пубертетен период. Умерено увеличение на тестисите, начало на окосмяването на пубиса, засилване работата на жлезите с вътрешна секреция, неголямо нарастване на половия член.

<Трети стадий>
(13-16 г.)

Максимално нарастване на тестисите и половия член, полюции, мутиране на гласа, поява на подмишнично окосмяване.

<Четвърти стадий>
(17-19 г.)

Окончателно формиране на организма, заръвшване на развитието на половите органи и вторичните полови признаци.Етапи на развитието на тестисите


Нарастването на тестисите обикновено завършва към 17-18 годишна възраст, макар, че до 20-25-тата година е възможно незначително увеличаване. Максималната скорост на развитие на тестисите се наблюдава във възрастта 13-14.5 години. На 17 години обемът на тестисите при здрави подрастващи съставлява 17-29 cm3. В таблицата по-долу е показан средният размер на тестисите за различните възрасти при момчетата:

Възраст, в години -=- Обем на тестисите, в см3
9 -=- 1,6
10 -=- 1,85
11 -=- 2,55
12 -=- 4,2
13 -=- 8,6
14 -=- 14,0
15 -=- 18,7
16 -=- 22,5
17 -=- 23,8


Обемът на тестисите на здрав полово зрял мъж представлява 17-35 см3.


Пубисно окосмяване


Окосмяването в гениталната област обикновено започва с единични косми около корена на половия член с началото на нарастването на гениталиите (около 12-13 година) и постепенно прогресира. Към 16-18 година става добре изразено, като наподобява окосмяването при зрелите мъже и има ромбовидна форма (стартира малко под пъпа, обхваща половия член, вкл. и част от кожата на половия член както в спокойно, така и в еректирало състояние, преминава през скротума, междинницата и при повечето мъже завършва в аналната зона и малко над нея). Окосмяването е различно изразено при различните мъже и неговата обилност или намаленост, рядко биват част от проявите на дадено заболяване. Обикновено се разглеждат като варианти на физиологичното окосмяване. Самото развитие на окосмяване на пубисната област преминава през няколко етапа:

1-ви етап: отсъства окосмяване;

2-ри етап: редки, светли, дълги косми около корена на половия член;

3-ти етап: потъмняване на космите, леко сгъстяване и тяхното извиване;

4-ти етап: окосмяване по възрастен тип, но на малка площ;

5-ти етап: окосмяване от възрастен тип;

6-ти етап: разпространение на окосмяването от члена нагоре по посока на пъпа, и надолу – по посока на скротума, през междинницата и аналната зона.

Подмишнично окосмяване


Развитието на подмишничното окосмяване започва между 13 и 15 година, като при някои момчета протича успоредно с окосмяването на пубисната област. Космите могат да са с различна гъстота, като обикновено са близки по форма и вид до тези в срамната област, но са малко по-дълги.


Развитие на половия член и скротума


Развитието на половия член и скроталната торбичка протича на няколко етапа:

1-ви етап: пенисът и скротумът имат детски вид;

2-ри етап: постепенно нарастване на скротума, начало на пигментирането на мъдницата, няма нарастване на половия член;

3-ти етап: увеличение на скротума, нарастване на пениса на дължина;

4-ти етап: значителна пигментация на половите органи, увеличаване на скротума, нарастване на половия член основно на дебелина;

5-ти етап: завършване на нарастването на външните гениталии.

Първото значително увеличаване на пениса настъпва между 12 и 13 години. Максималното нарастване както на дължина, така и на ширина се забелязва във възрастта между 13 и 14.5 до 15 години, отчитайки акцелерацията. Нарастването на половия член протича средно около 2.5 години, като във възрастта между 16 и 17 години увеличението му е незначително.


Кога се появяват полюциите?

Първите редовни полюции се регистрират към 13.5 години, като на 14 години полюции се наблюдават почти в 75% от юношите. На 17 годишна възраст практически при всички момчета се наблюдават полюции и чести ерекции. Всички подрастващи, които са с обем на тестисите над 12 см3, следва да имат редовни полюции. При някои момчета, полюциите могат да настъпят и в по-ранна възраст, около 11.5-12 години.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Всичко за развитието   

Върнете се в началото Go down
 
Всичко за развитието
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
HaveFun - Българският форум за забавления :: Teen проблеми :: Здраве-
Идете на: