HaveFun - Българският форум за забавления


 
ИндексГалерияРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Какво е СПИН и какво е HIV?

Go down 
АвторСъобщение
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Какво е СПИН и какво е HIV?   Вто 29 Юли 2008 - 14:36

Нека се пообразоваме малко...


HIV е вирус- примитивна форма на живот, която се състои само от две части: генетична информация, кодирана от нуклеинова киселина, и белтъчна капсула, която я предпазва. На практика вирусите не са активни извън клетката гостоприемник и за да могат да се развият, нападат клетките, карайки ги да "работят" за тях. Интересното при HIV обаче е, че вирусната информация не е записана в ДНК, а в РНК, ето защо той спада към т.нар. ретровируси.
Веднъж навлязъл в организма на човека, HIV се развива, като разрушава определени бели кръвни клетки от имунната му система, наречени Т-помощници или CD4 клетки. Така инфектираното тяло вече не може да се бори с други вируси, бактерии или гъби, причиняващи множество инфекции, а самото болестно състояние е наречено СПИН (AIDS). Eто защо е по-правилно да се пише и говори за заразяване с HIV, a не за заразяване със СПИН. СПИН по същество е съкращение за Синдром на придобитата имунна недостатъчност и не може да се разпространява от човек на човек. Той се развива в следствие на HIV инфекцията.


Как се развива HIV и кога се развива СПИН?

Преди да се опише развитието на HIV, трябва да се обърне внимание и на още една придобила масовост идея, която не е абсолютно вярна. Тя е свързана с начина на предаването на самия вирус на СПИН. СПИН не е заразна болест и не се предава при полов контакт. При последния се предава HIV, но това е частен случай на заразяване. Вирусът се предава по кръвен път, което означава, че е възможно да стане заразяване само ако има обмен на течности, като кръв, сперма или майчино мляко. В останалите телесни течности урина, пот, слюнка и сълзи HIV е в доста малки количества и не може да бъде пренесен.

Както всеки друг вирус и HIV не може да живее самостоятелно- за да се развива и размножава му е нужна клетка. Т-помощниците са едни от клетките, които се атакуват от HIV. С помощта на определени участъци от своята белтъчна капсула HIV се прикрепя към други белтъчни участъци, разположени по мембраната на тези клетки.

Това е и първият етап от проникването на , наречен етап на свързването.

След като "отключи клетката", вирусът навлиза в нея и веднага преминава през рибозомите й- местата, където тя синтезира белтъци. Преминавайки от там синтезира няколко ензима, позволяващи на това навлязло РНК копие да бъде "презаписано веднага на ДНК носител".
HIV не спира дотук, а получената ДНК с помощта на друг създаден преди това в рибозомите ензим (вирусна интерграза) се включва в самото ДНК на клетката и се интегрира в нейното ядро. Така клетката става изцло подчинена на HIV. Последният етап от развитието на HIV е образуването на белтъчната му капсула, която трябва да го предпази в средата извън клетката. Той се извършва отново в рибозомите, където белтъците го обвиват и заедно с новополучените си "братя" той излиза от заразената клетка готов за вмъкване в следващата.


Какво става с клетката и целия организъм?

Заразената клетка не може да живее нормално и не изпълнява своите функции. За жалост точно Т-помощниците изпълняват ключова роля в имунната система на организма, появявайки се там, където има някаква инфекция. Те се струпват на това място и "викат на помощ" други бели кръвни клетки (Т-убийци), които атакуват заразите. Но когато Т-помощниците са "заети да работят" само за HIV, Т-убийците няма как да бъдат повикани и човек развива СПИН- болестно състояние, което може да доведе до смърт.

В самото начало на HIV инфекцията вирусът не причинява СПИН веднага. Именно затова се говори, че HIV позитивните могат да живеят нормално известно време, преди да развият СПИН. Това е така, защото HIV се развива с години и поразява Т-помощниците продължително време. Техният нормален брой в 1 милилитър човешка кръв е от 600 до 1600 бр. и едва, когато спаднат под 250 бр./мл вече се установява СПИН. Тогава започват проявата си различни инфекции, които дори и да не са били опасни преди това за човекаДнес всеки, който иска, може да се изследва безплатно и анонимно за HIV (не за СПИН) в изградените в цялата страна кабинети за анонимно и безплатно консултиране и информация за СПИН (КАБКИС). Техните адреси могат да бъдат прослушани чрез безплатния телефонен номер 0800 13040.


Последната промяна е направена от BranD ;/ на Вто 29 Юли 2008 - 14:37; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Re: Какво е СПИН и какво е HIV?   Вто 29 Юли 2008 - 14:36

Кой се заразява?

Всеки може да се зарази!
Вирусът на СПИН не подбира жертвите си и няма особени предпочитания! Не се заблуждавайте, че това е болест на хомосексуалистите и наркоманите! Вирусът не подбира хората по възраст, пол, цвят, сексуална ориентация, икономическо и социално положение.
Шест от всеки десет новозаразени е на възраст под 25 години!


Как се предава?

HIV се предава чрез обмяна на определени телесни течности - кръв, вагинални секрети, сперма и кърма. В реалността се срещат три основни ситуации на заразяване - по полов път, чрез ползване на общи игли или предаване на вируса от майката на детето.
Възприета е представата, че най-опасен е аналният секс, но фактите са, че HIV се предава и чрез вагиналния секрет. Най-малко опасности крие оралната любов, но тук от голямо значение е хигиената на устата. Разранен венец или развален зъб могат да станат причина за заразяване. В това отношение е много важно да се разбере, че смазващата течност, изпускана от пениса по време на ерекция (pre-cum), също съдържа опасна концентрация вируси.
Основното е, че за да Ви зарази, HIV трябва да проникне в кръвообращението Ви. Това означава, че по време на сексуален акт потенциална опасност съществува винаги, когато кръв, сперма, смазваща течност или вагинален секрет на партньора има допир дори с най-малко и незабележимо нараняване на вагината, ануса или устата.

Как да се защитя?

Отнасяйте се отговорно към себе си и околните. Не рискувайте живота си заради бърз, мимолетен секс!

Ползвайте презервативи!


Първите доказателства за заразяване могат да се установят само с лабораторни методи. Най-често в срок от 2 седмици до 3 месеца /рядко по-късно/ след заразяването, в организма на човек се произвеждат специфични антитела срещу вируса.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Re: Какво е СПИН и какво е HIV?   Вто 29 Юли 2008 - 14:36

Какви са симптомите на HIV-инфекцията и СПИН?

HIV Инфекцията причинява най-разнообразни оплаквания в зависимост от стадия, в който се намира:

стадий на първична HIV инфекция или остър HIV синдром - този стадий протича с наличие на симптоми в около половината от случаите (у останалата половина не се наблюдават никакви оплаквания). Те са изразени в различна степен, обикновено се появяват няколко дни след момента на заразяване и траят най-често около 2 седмици (от 2-3 дни до няколко месеца). Симптомите на първичната HIV инфекция наподобяват тези на грипа или на инфекциозната мононуклеоза (това става често рпчина за поставянето на такава диагноза при търсене на лекарска помощ в този ранен стадий): висока температура, възпалено гърло, кожен обрив, гадене и повръщане, липса на апетит, диария, отпадналост и умора, главоболие, болки в мускулите и ставите и подуване на шийните лимфни възли. Обикновено тези оплаквания отшумяват от само себе си в рамките да две седмици до два месеца. В малък процент от случаите този ранен стадий на HIV инфекцията може да се изяви тежко като менингит (възпаление на обвивките на главния мозък), което да наложи приемане в болница. През този период заразените най-често не подозират за налчието на HIV инфекция, а същевременно вирусът се намира в големи количества в кръвта им и гениталните секрети, което ги прави изключително заразноопасни (виж "По какъв начин човек се заразява с HIV?").

Стадий на безсимптомна инфекция - в този период ( може да трае от няколко месеца до повече от 10 години, обикновено е около 8-12 години) заразените нямат никакви оплаквания и откриването на HIV инфекцията може да стане само чрез извършване на лабораторни изследвания. През този период вирусът продължава да унищожава Т-хелперните лимфоцити, но все още имунната система е достатъчно силна за да се бори с разлчините микроорганизми и ракови заболявания. При децата, заразени от майките си по време на бременността или раждането безсимптомният стадий продължава обикновено около 2 години.

На прехода между безсимптомния стадий и стадия на СПИН и усложненията му се развива състояние, определяно от някои като отделен стадий - стади на увеличените лимфни възли по цялото тяло. Всъщност, отделните стадии на HIV инфекцията не са рязко разграничени един от друг, а оплакванията се задълбочават и развиват с напредващото отслабване на имунната система и способността на организма да се бори с инфекции и раково израждащи се клетки. С постепенното намаляване на броя на CD4+ клетките може да се развие увеличение на лимфните възли по цялото тяло (обикновено трае повече от три месеца) и кожни проблеми като себореен дерматит и пърхот, язвички и афти в устата и по гениталиите и др. Наблюдават се също и появяващ се отново и отново обикновен херпес, херпес зостер. Умного от болните през този стадий на инфекцията се появява диария, дълготрайно умерено повишена температура, почти постоянно изпотяване, необяснима загуба на тегло, болки в ставите и мускулите и умора, чести кожни обриви, чести инфекции (предимно в устата и на половите органи), които трудно се поддават на лечение, отслабване на краткосрочната памет и др. Може да се активира наново стара туберкулозна инфекция (още преди настъпването на стадия на СПИН). При заразените деца в този период може да се наблюдава забавяне на растежа и често боледуване от инфекциозни заболявания.

Стадий на развит Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност (СПИН) - при спадане на броя на CD4+ лимфоцитите под критичния праг от 200 в микролитър кръв, обикновено се разгръща картината на СПИН, която от своя страна може да е много разнообразна. Описнаи са 26 на брой състояния, които са изключително характерни за стадия на СПИН и същевременно почти не се наблюдават при хора с нормална имунна система:

* развиват се различни бактериални, вирусни и гъбични опортюнистични инфекции, които се изявяват като пневмония, диария, възпаление на очите или менингит (възпаление на мозъчните обвивки). Едни от най-честите причинители на тези опортюнистични инфекции са гъбичкита кандида, хистоплазма и кокцидиомицес, вирусът на обикновения херпес и цитомегаловирусът, микобактерий авиум и паразитът пневмоцистус карини. Децата, болни от СПИН могат да развият както същите опортюнистични инфекции (като при възрастните) така и тежко протичащи форми на инфекциите, от които боледуват всички, принципно здрави деца.
* развиват се злокачествени заболявания - рак на маточната шийка, сарком на Капоши (вид рак, представящ се като окръглени, тъмно чвервени или кафяви петна по кожата и в устата), някои видове не-Ходжкинов лимфом и мозъчен лимфом. Болните от СПИН са силно предразположени към развитие на посочените злокачествени заболявания.
* развива се мозъчно заболяване, в резултат на директното увреждащо действие на вируса HIV върху мозъка, включващо деменция или прогресивна многофокална левкоенцефалопатия.
* силно изразено отслабване на тегло (изконсумиране на тялото)

развива се белодробно заболяване при деца болни от СПИН - белодробна лимфоидна хиперплазия или лимфоидна интерстициална пневмония

Най-честите оплаквания на болните от СПИН, свързани с някои от посочените по-горе състояния, са:

* кашлица и недостиг на въздух
* припадъци и загуба на координация
* болезненео и трудно преглъщане
* объркване и лесно забравяне
* тежка и постоянна диария
* трайно повишена темпеартура
* отслабване и загуба на зрението
* гадене, болки в корема и повръщане
* отслабване на тегло и силно изразена умора
* тежко главоболие и скованост във врата
* кома

СПИН може да протича изключително тежко през цялото време при някои хора, докато при други могат да се наблюдават фази на животозастрашаващи болестни състояния, последвани от период на нормално или почти нормално състояние.

Какви са стадиите на СПИН?

Разграничават се три стадия на HIV инфекцията:

* първият стадий на инфекцията - първична инфекция или остър HIV синдром - се развива в рамките на няколко седмици след заразяването с вируса HIV, характеризира се с оплаквания, подобни на тези на грипа или инфекциозната мононуклеоза и обикновено преминава за няколко седмици.
* стадий на безсимптомна инфекция (т.е. инфекцията с HIV е налице и вирусът прогресивно унищожава своите "клетки-мишени", но заразеният няма оплаквания, тъй като все още имунната система се справя с микороорганизмите, които се намират в околната среда и нормално ежедневно ни атакуват), който продължава средно 8 до 10 години.
* третият стадий настъпва, когато имунната (защитната) система е потисната до такава степен, че се развиват най-различни инфекции и усложнения със съответните оплаквания (симптоми). Именно този стадий се нарича СПИН (Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност). Симптомите (оплакванията) на болните се причиняват от усложненията на СПИН, които включват една или повече "необичайни" инфекции (за хора с нормална имунна система) или ракови болести, тежка загуба на тегло и снижаване на интелекта (нарича се деменция).

СПИН е открит като заболяване за пръв път през 1981 год. в Ню Йорк и в днешни дни вече се говори за СПИН-епидемия. СПИН всъщност е най-напредналият стадий на инфекцията с HIV.

"Болен от СПИН" означава заразен с HIV-вируса, в кръвта на който се откриват по-малко от 200 CD4 T-лимфоцити на микролитър и който страда от едно или повече от 26 определени състояния. Повечето от тези състояния са опортюнистични инфекции, причинени от бактерии, вируси, гъби, паразити и други микроорганизми. Опортюнистичните инфекции могат да засегнат всеки орган, срещат се често при болните от СПИН и същевременно почти не се наблюдават при здрави хора (с нормална имунна система). При болните от СПИН опортюнистичните инфекции са често изключително тежки и животозастрашаващи.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Какво е СПИН и какво е HIV?   

Върнете се в началото Go down
 
Какво е СПИН и какво е HIV?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
HaveFun - Българският форум за забавления :: Teen проблеми :: Здраве-
Идете на: