HaveFun - Българският форум за забавления


 
ИндексГалерияРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Всичко за спермата

Go down 
АвторСъобщение
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Всичко за спермата   Вто 29 Юли 2008 - 14:38

Поради битуващите в този форум невероятни мнения от типа "спермата живее една минута в кислородна среда.." (вероятно се предполага че в женската полова система цари космически вакуум), "спермата ми изглежда като смес от топченца и течност..." и други сходни твърдения показващи никаквото познаване на материята реших да пусна тази тема. Ако някой правоимащ я намери за значима - нека я закрепи като важна, биейки свободен да изреже увода.

I. ОБРАЗУВАНЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИТЕ /сперматогенеза/

Сперматозоидите /остарял термин, означаващ буквално "семенно животинче", защото на първите изследователи видели го под микроскоп е изглеждал като "животинче", докато всъщност е само семенна клетка и би следвало да се говори за СПЕРМИИ, а не за сперматозоид/ се образуват в ТЕСТИСИТЕ приблизително след 11, 12 година на мъжа и този процес продължава без прекъсване на практика до края на живота на мъжкия индивид.

1. ТЕСТИСИТЕ /мъжки семенни жлези/ са чифтен орган с разностранна функция. Произвеждат хормони, като и спермии.
Големината на тестиса е различна през различните периоди на живота, както и при различните индивиди. Усреднените стойности за новородени в см са: дължина/д/ =1, височина/в/=0.5, ширина/ш/=0.3-0.4. при момчета на 16-17год: д=3, в=2, ш=1.6. при възрастни мъже: д=4-5, в= 2.5-3-5, ш= 2-2.7.

Размерът на тестиса НЕ дава информация за половата мощ на индивида!

Левият тестис при около 70% от мъжете обикновено е малко по-голям от десният и лежи по ниско от него. В останалите 30% е обратното. И двете ситуации са нормални.

Всеки тестис е разделен на отделни делчета /200-300/, всяко от тях съдържа по 1-3 извити семенни каналчета /с обща дължина над 180метра/ те завършват с малки изходи в главата на НАДСЕМЕННИКА и оформят неговия канал.

Образуването на спермиите се извършва в семенните каналчета на тестиса под контрола на сложни хормални биохимични процеси. Първичните семенни клетки преминават дълъг и сложен процес на различни степени на зрялост.

Целият процес - от създаването на първичната семенна клетка до узряването и протича за средно СЕДЕМДЕСЕТ И ДВА ДНИ.

Зрелият спермии има строеж отговарящ на функционалното му предназначение. Под микроскоп ясно се различават: главичка - носител на генетичния материал, снабдена с ензими разтварящи обвивката на яйцеклетката; шийка - със спираловидно подредени митохондрий носители на енергията; опашка с микрозоми.

В тялото на момчето спермийте се придвижват САМО пасивно. Самостоятелното им движение започва едва след еякулацията, когато се смесят със секретите на семенните мехурчета и простатната жлеза.

2. НАДСЕМЕННИК /епидидим/ - от тестиса спермийте преминават в надсеменника, който лежи върху тестиса, изграден е от глава, тяло и опашка и преминава във СЕМЕПРОВОДА. В епидидима спермийте окончателно узряват, натрупват се предимно в опашната част и налягането което оказват тук стимулират желанието за сексуална активност на момчето.

3. СЕМЕПРОВОДА започва от надсеменника и се отваря в пикочопровода.
При срез има звездообразна форма и е обвит с трипластов мускулен слой, който при свиването си осъществява всмукващи и изтаскващи въздействия върху съдържимото си.
Точно при контракцията на този мускулен слой индивида преживява върховото усещане на оргазменото преживяване.

4. СЕМЕННИ МЕХУРЧЕТА - чифтен орган, разположени са под пикочния мехур и представляват издънки на семепроводите с многобройни извивки. Имат средни размери от 5см дължина и 2см широчина. Много дълго време се е смятало, че семенните мехурчета са резервора за сперма.
Днес знаем, че това не е така.
Основния резервоар на сперматозоидите е в опашката на епидидима, а семенните мехурчета произвеждат секрет, който наред с този на простата образува еякулата.
Секрета, който отделят е с белезникав цвят, рН = 7.3, с желатиноподобна консистенция.
В него ВИНАГИ СЕ НАМИРАТ ОТДЕЛНИ СПРМАТОЗОИДИ попаднали тук при препълване на ампулите на семеотводящите каналчета или при полова възбуда без еякулация!

5. БИЛБОУРЕТРАЛНИТЕ ЖЛЕЗИ са двойка големи колкото грахово зърно жлези разположени от двете страни на пикочопровода, отделящи стъкловиден алкален слузест секрет "прочистващ" пикочопровода от остатъчна урина и подготвящ пътя на еякулата.

6. ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА е единична жлеза с кестенообразна форма отделяща секрет със сложен състав, важна част от еякулата.
На практика жлезата отделя секрет непрекъснато, което е дало повод активността и да се раздели на две фази: на покой и на активност.

Секрета отделян във фаза на покой е по-малък като количество и по-беден като качество, отделя се чрез урината и не надхвърля 0.5 милилитра за 24 часа.
Секрета отделян при полова възбуда /фаза на активност/ е до 2 милилитра за час, като колкото по-голямо е възбуждането по време - толкова по-голямо е количеството на простатния секрет отделен с последващата еякулация.

II. ЕЯКУЛАЦИЯ / изпразване, изхвърляне/ При човека няма напълно рвфлекторен характер и е зависима от висшите корови /съзнателни/ функции на мозъка. Еякулацията на анатомично ниво зависи от еферентни симпатикови влакна /за разлика от ерекцията, която се осъществява от парасимпатиковата инервация/.

Центърът на еякулацията се намира в поясното ниво на гръбначния мозък.
Когато възбудните сигнали предавани там от тактилните/за допир/, визуалните, слуховите, обонятелните etc рецептори достигнат генетично предопределен праг на поносимост, този център експлозивно разрешава натрупаното напрежение чрез ритмично съкрашение на гладкомускулните елементи на органите описани по-горе. В тези съкращения участва и мускулатурата от основата на пениса и кавернозните тела.
Спермата се изтласква на няколко порции, като първите 3-4 контракции са най-силни по мощ.
Много любопитно е да се отбележи, че след многобройни изследвания се установи, че контракциите при мъжа следват през ТОЧНО установен интервал = 0.8 секунди между тях и със същата честота едновремено пулсира и аналния сфинктер на мъжа. Това е абсолютна стойност и зависимост валидна при всички мъже!
В зависимост от предходното въздържание еякулационните вълни са от 2 до 15 и повече, като след първите 3-5 вълни тласъците стават по-слаби и през произволни времеви интервали.
Експериментално е установено, че с възраста броя на първите силни контакции намалява, без това да променя времевия интервал от 0.8 секунди м/у тях. При повторен полов акт броя на контакциите като цяло намалява.
Според студиите на водещите специалисти еякулацията се дели на две фази, преживявани чисто субективно: първата е свързана с отделянето на спермата от изходните пътища вузприема се като неудържимост и неуправляемост на настъпващата еякулация, при млади мъже този процес трае 2-3 секунди и се преживява като МАКСИМУМА НА ОРГАЗМЕНОТО УДОВОЛСТВИЕ, това е мига ПРЕДИ същинската еякулация. Втория стадий включва същинската еякулация, т.е изтласкването навън.
Отличаването на двата стадия се губи с нарастване на вузрастта. При по-възрастни мъже фазата на "връх миг преди изпразването" се слива с фазата на същинска еякулация, отново без да се променя времевата зависимост от 0.8 сек и аналната обвързаност.
Веднъж започнали еякулационните вълни не могат да бъдат спрени. Стресиращи вниманието събития / силен шум, гърмеж, влизане на непознато лице etc../ могат само да смутят и да заглушат оргазменото преживяване на момчето, без да прекратят процеса на еякулация.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
BranD ;/
Администратор
Администратор
BranD ;/

Брой мнения : 115
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Re: Всичко за спермата   Вто 29 Юли 2008 - 14:38

III. ЕЯКУЛАТ / сперма, семенна течност /

1. ПРОЦЕНТНО ОТНОШЕНИЕ НА СЪСТАВА
Семенната течност / спермата / се образува ПО ВРЕМЕ НА ЕЯКУЛАЦИЯТА от спермийте/сперматозоидите/, секрецията на семенните мехурчета простатната жлеза и булбоуретралните жлези.

Състои се от:

- 10% спермии / сперматозоиди/
- 20% простатен секрет
- 60% секрет от семенните мехурчета
- 10% други секрети

Приблизителният химически състав не е предмет на това кратко изложение, но можете да го намерите навсякъде в интернет.

2. КОЛИЧЕСТВО НА СПЕРМАТА
За нормално количество на еякулата се приема от 1.5 милилитра до 6 милилитра получени след 4-5 дни на полово въздържание.
Намаленото количество сперма, както и увеличеното му такова - НЕ Е ИНДИКАТОР нито за полова мощ, нито обратното!
Тъй като обемът на спермата се колебае индивидуално и е свързан освен с генетичните индивидуални различия, също и с честотата на възбуда-изпразване, количество на отделян секрет от простата и семенните мехурчета и т.н - притесненията и хвалбите на някои мъже са неоснователни!
Например:
системното отделяне на повече от 6милилитра сперма /милтисемия/ е налице при повишено отделяне на тестостерон / при анаболен прием, или при прием на "безвредни протеини"/, както и при възпаление на простатата. В този случай количеството на сперматозоидите остава нормално, но те се разпределят в по-голямо колиество течност и това водейки до "относителен недоимък" резултира в невъзможност за оплождане, стерилитет!
И обратното: мъж с 1.3милилитра семенна течност може да има великолепни оплодителни качества!

3. ВИД, АРОМАТ И ВКУС НА СПЕРМАТА

Нормалният еякулат има белезникав, сивкавобял през жълтеникавобял до млечно бял опалесциращ вид.
Цветът, миризмата и вкуса на спермата са строго индивидуални, но са променлива величина зависеща от общото здравословно състояние на момчето.
Мнозина автори сравняват аромата на мъжката сперма с този на цъфтящо кестеново дърво, но това е неоснователно.
Примесите на кръв /хемоспермия/ според това къде и кога е настъпило кървенето оцветяват спермата в светлочервено, тъмнокафяво или черно.
Рязката промяна в цвета на спермата винаги е повод за консултация със специалист.
Най-често /за радост!/ се оказва кървене след преминало бъбречно камъче/песъчинка, но не винаги е така.
Възпаленията могат да оцвят спермата в интензивно жълт цвят / от измрелите във ваша зашита левкоцити/ , което налага да посетите спец, но ако това не е рязка промяна на цвета а винаги е бил такъв - нямате повод за сериозни тревоги.
Макар, че спермата притежава характерен тръпчив аромат - този аромат е силно индивидуално зависим. Както няма две момчета с еднакви пениси - така няма и два еякулата с еднакъв аромат, и това вероятно е част еволюционния механизъм за подбор на полов партьнор.
Вкусът на спермата е също индивидуален, но най-общо се описва като соленоват /поради концентрираното съдържание на минерални соли/ и "блудкав, лигав" /поради алкалния характер възприеман от рецепторите в устата. ако изпиете глътка силен разтвор на сода за хляб във вода ще добиете представа що е то "блудкав" вкус / Писанията на задморски хубавици за "ананасова диета" та да подобрите "вкуса на спермата" смятайте за момински фолклор или за рекламен трик на фирмата продаваща ананаси
Вярно е, че вкусът и аромата при всеки индивид варират, но далеч не в степен такава, че да се влияят от храна. Но от системно тютюнопушене и лекарства - със сигурност се влияят.

4. СГЪСТЯВАНЕ, ВТЕЧНЯВАНЕ И ВИСКОЗИТЕТ

Веднага след изхвърляне под въздействието на свободния кислород спермата се сгъстява и изглежда като нехомогена маса от течност с плуващи в нея "парцали" или "топчета".
ТОВА Е АБС НОРМАЛНО!
След 5 до 30 минути тя отново добива хомогенен вид, втечнява се и изглежда равномерно полупрозрачна.
Този процес се дължи на специфични ензими в простстния и семенномехурчестия секрет.
Вискозитетът е точливостта на капката - капка сперма се отделя като се проточва от нея дълга нишка и това е нормално.

5. ВОДОРОДНА СРЕДА НА СПЕРМАТА

рН на прясната сперма е между 7.2 и 7.8.
Тя е резултат от алкалните секрети на тестисите и семенните мехурчета и киселите секрети на простатата. Това рН осигурява оптиманата възможност за оплождане.

6. ПОДВИЖНОСТ И ПРЕЖИВЯЕМОСТ НА СПЕРМИИТЕ /СПЕРМАТОЗОИДИТЕ/

Ето, че стигаме до най-любопитния въпрос: колко, къде и как преживяват сперматозоидите след като напуснат мъжката полова система?

Да започнем от нормалния случай:
чрез изпразването на мъжа спермиите попадат в задната част на влагалището до отвора на шийката на матката.
Само след 2 минути те са в слузта на маточната шийка. Проникването на сперматозоиди в слузната запушалка и последващото им придвижване се определя от сложни хормонални, имунологични, и бактериални влияния, както и на крайно интересни физико-химични реакции м/у спермата и лигавицата на женските органи, които не са предмет на това кратко изложение.

Важно е да се разбере, че наличието на еякулат в женските полови органи незабавно води до драстична промяна на средата - облагодетелствуваща евентуалното зачеване.
Природата е най-великият архитект и е създала най-съвършенният механизъм за възпроизводство, който изобщо познаваме!

Това наличие на сперма във влагалището незабавно отключва изключително сложна каскада от събития.
Най-общо: яйчниците започват производство на специфични хормони повлияващи качеството на цервикалната слуз и скоростта на придвижване на сперматозоидите.
От тук: скоростта на придвижване на сперматозоида представлява приблизително 3 мм в минута, т.е. за една секунда, той се придвижва на разстояние, равно на дължината на собственото му тяло.
При предвижването си, изразходва достатъчно енергия, тъй като следва да се движи и срещу течение, т.е. в посоки със съпротивление. И доколкото ресничките в женските маточни тръби определят посоката на подобно течение, то сперматозоидите винаги се насочват в посока на яйчника.
Приема, че в матката сперматозоидите за 3 минути изминават 1-1.5 см, т.е. за да излязат от семенната маса, да попаднат в маточната кухина и оттук да изминат цялото маточно тяло, сперматозоидите оползотворяват средно между 1.5 до 3 часа астрономическо време. По този начин, няколко часа след изпразване на мъжа в приемника на спермата във влагалището на жената, са налице всички условия за преминаване на сперматозоидите, и последните ще са вече попаднали в маточните тръби, където под влияние на стимулите на яйцеклетката, един от тях ще я открие и оплоди.

Следователно оплождането не става по-рано от 8 часа след половия акт. Следва да се има предвид, че зрялата яйцеклетка е годна за оплождане приблизително 24 часа.

Възниква въпросът и в какъв промеждутък от време, оплождане може и да не настъпи, но спермата да запази оплодителната си способност, ако разбира се не е имало повторно съвокупление, при което мъжът да е провел изпразване, или без обмиване на половия член от първият акт, да е въвел пениса във вагината на жената повторно, както и в случаите, в които е осъществен анален секс с изпразване в аналното отверстие и съответно да е налице изтичане на сперма от ануса във вагината, която сперма е била допълнително депонирана с помощта на въведен пенис, пръсти или друг способ.
Резултатите от наблюденията дават основание да се предположи, че този промеждутък може да бъде доста продължителен. НАПЪЛНО Е ВЪЗМОЖМО , СПЕРМАТОЗОИДА ДА ОПЛОДИ ЯЙЦЕКЛЕТКАТА 8 - 10 ДНИ СЛЕД ПОЛОВИЯТ АКТ!!!
Някои изследователи считат, че в случаите, в които е имало полово сношение до менструирането на жената, сперматозоидите могат да преживеят в тръбите на жената и да оплодят айцеклетката в следменструалния период.
Препоручва се тази хипотеза да не се отхвърля, особено в случаите, когато става дума за ранна овулация.
Днес е прието да се счита, че сперматозоидите могат да останат подвижни в слузта на маточната шийка или в тръбите ОКОЛО 7-8 ДНИ, като тяхната заплодителна способност се запазва за повече от 24 часа, като от това правило винаги може да има изключения.


Сега за няколко куриозни случай описани в специализираната литература даващи основания да се мисли, че сперматозоидите НЕ "ЖИВЕЯТ ЕДНА МИНУТА"!


- преди не мн време един известен USA филмов актьор води и спечели шумно дело против бившата си жена, която "чрез измама, при орален секс откраднала от него сперма " с която по-късно била оплодена.

- друг водещ USA психиатър успя да спечели дело за бащинство в съда срещу бивша негова пациентка, вманиачила се и изровила от чувала за боклук на психиатъра ползван от него презерватив със съдържимото на който се самооплодила и родила здраво момченце.

- най-изумителният случай бе споделен на един конгрес преди години: по време на войната в Босна при разпадане на бивша Югославия - млада мед сестра, девственица, италианка, доброволка на Червен кръст е ранена от случаен заблуден проектил /проектил е оловцето на патрона което излита и убива = куршум / в долната част на корема, като проектила /куршума/ преминава през левия яйчник и засяда в гръбначен мускул без да нанесе сериозни поражения.
След рутнна операция за изваждане на проектила /куршум/ мед сестра е изписана и се връща на работа.
След пет месеца се оказва бременна.
Износва и при доказано девствен статус ражда здраво момиченце.
По времето на нейното раняване в лазарета постъпва войник от босненските мюсюлмански милиции ранен в десния тестис, като проектилът е оформил входно-изходно отверстие, тоест преминал през тестиса и продължил да лети.
На войника травмирания тестис е бил отсранен поради настъпилите необратими промени в него.
ДНК пробата по категоричен и безспорен начин доказва, че казаният войник е биологичен баща на момиченцето / нито той нито Майката обаче педявяват претенция за това/.

Ако беше прецедент /първи случай/ професионалната колегия би го приела на нож, с нужната доза скептицизъм. Но не е първи подобен случай: има документиран един такъв по време на USA гражданска война и втори доказан с млада белгийка по време на Втората световна. Този е третият.

Следователно можем само да се възхитим на дядо Господ, или Еволюцията - ако това повече ви харесва, за перфектният механизъм създаден за да оцелява и възпроизвежда Живота при всякви условия независимо от човешкото безумие!!!

7. ВРЕДНО ЛИ Е ДА СЕ "ГЪЛТА"

Не, не е повече вредно от това да се целувате с някого!
При целувка разменяте хиляди пъти повече антигени, бактерии, и какви ли не неща отколкото при оралното приемане на спермата.

Има едно неразбиране, най-вече от страна на МОМЧЕТАТА при хлапетата при които има едно отвращение и неоправдана с нищо тъпашка гнусливост към собствената им сперма /колкото и странно да звучи/. В крайна сметка всички следва да разберете и да приемете простичкият научен факт: човешкото тяло в биологичен план НЕ създава нищо по-качествено и нищо по съвършенно от спермата, чрез която осъществява мечтата на човека за безсмъртие и вечен Живот!


8 .КОЛИЧЕСТВЕНИ ПОКАЗАТЕЛИ

обем = 1.5 - 6 милилитра
брой сперматозоиди в млл = 40 - 250 милиона
подвижни сперматозоиди = над 60% след ДВА ЧАСА
нормалнопостроени сперматозоиди = над 60%
клетки от сперматогенезата = 1-2%
време за втечняване = 5-30минути
рН = 7.2 - 7.8
фруктоза = над 1200мкг/
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Всичко за спермата
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
HaveFun - Българският форум за забавления :: Teen проблеми :: Здраве-
Идете на: