HaveFun - Българският форум за забавления


 
ИндексГалерияРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Контрацепция

Go down 
АвторСъобщение
alexa_91
Администратор
Администратор
alexa_91

Брой мнения : 11
Age : 27
Location : Благоевград
Registration date : 28.07.2008

ПисанеЗаглавие: Контрацепция   Пон 4 Авг 2008 - 17:43

ТАБЛЕТКИ

Употребата на хормонални контрацептиви трябва да се предшества от пълен общ медицински преглед, включващ измерване на кръвното налягане и телесното тегло, тест за захар в урината, диагностично изследване за чернодробни заболявания и гинекологичен преглед, включващ млечните жлези и цитологично изследване на цервикален секрет и цервикална намазка.

Също така трябва да се снеме внимателно фамилна анамнеза, за да се установи наличието на заболяване, нуждаещо се от лечение или някакво рисково състояние и преди всичко, да се изключи бременност.

Почти всички хормонални таблетки са в опаковка от 21, които се взимат по схема 21 дена. следва 7 дена почивка с идване на менструацията. Следващата опаковка се започва на 8мия ден, независимо от това дали е спряло кървенето или не.


След спонтанен аборт, приемането започва веднага. След раждане на 21 ден или по съвет на лекар, защото повечето контрацептивни хормони не са подходящи за кърмещи жени.

Възможни странични реакции, които се наблюдават при почти всички хормонални препарати:болки в бюста, изтичане на секрет от гърдите, главоболие, промени в либидото, пристъпи на депресия, дискомфорт при носенето на контактни лещи, световъртеж, повръщане, промяна на вагиналната секреция, промяна на теглото, свръхчувствителност

Противопоказания за приемане на хормонални препарати: тромбоза, сърдечни проблеми, захарен диабет, жълтеница, чернодробни заболявания, алергии към хормоналните съставки, доброкачествени или злокачествени тумори, наднормено тегло, епилепсия, тютюнопушене, особено след 35 години.

Препоръчват се контролни гинекологични прегледи на всеки 6 месеца и незабавна консултация при възникване на проблеми или неудобства.

При желание за прекъсване на хормоналната терапия с цел забременяване е необходимо предпазване до една редовна менструация, тъй като е възможна грешка при определяне термина на бебето при една евентуална бременност.

Забележка: контрацептивните хормонални препарати не предпазват от СПИН и други венерически болести.

Ето какво се намира на българския пазар с някои конкретни особености за съответните таблетки:

Anteovin (Chemical Works of Gedeon Richter )
Съдържа комбинация от естроген и гестаген. Лекарството е в клас на тези с високо хормонално съдържание. Таблетките са 21, разделени на 11 бели и 10 розови. Първо се приемат белите таблетки.
Не се препоръчва за кърмещите жени.

Cilest (Janssen-Cilag )
Съдържа norgestimate и ethinyloestradiol.
Намалява значително силата на течението, както и евентуалните менструални болки.

Diane 35 (Schering AG )
Препоръчва се не само като контрацептив, но и при лекуване на акне. Принципът на действие на Диане 35 е да блокира действието на мъжките хормони в женското тяло. Съдържа cyproterone acetate - прогестоген и ethinyl estradiol, естроген. Диане е от групата на препаратите с ниско хормонално съдържание. Препоръчва се най-вече за терапия на жени с повишено съдържание на мъжки хормони. Не се препоръчва за кърмещи жени.
Цикълът и болките, свързани с него могат да се намалят.
Когато се приема Diane-35 се подтиска повишената функция на мастните жлези , която играе важна роля в развитието на акне и себорея.Това води- обикновено след 3-4 месечно лечение- до оздравяване на съществуващите пъпки.Излишната мазнина по кожата и косата обикновено изчезва по-рано. Отпадането на косата , което често придружава себореята също отслабва. Лечение с Diane-35 е показано при жени в детеродна възраст с леки форми на хирзутизъм и по-специално с лека увеличаване окосмяването по лицето ; резултати се очакват след няколко месечна употреба.

Femoden (Schering AG )
От групата на нискосъдържащите хормонални препрати е на база гестаген-естероген.
Не се препоръчва за кърмещи жени. С доста добра поносимост от голям кръг жени.

Gravistat 125 (Schering AG )
Всяка таблетка съдържа:
Ethinylestradiol 0.050 mg
Levonorgestrel 0.125 mg
От класа на високо хормонално съдържание.
Не трябва да се използва по време на кърмене.

Logest (Schering AG )
Logest е нискодозиран орален контрацептивен препарат, съдържащ 20 микрограма ЕЕ в комбинация със 75 микрограма гестоден, което го прави контрацептивът с най-ниска дозировка естрогени.
Препаратът осигурява добър контрол върху менструалния цикъл с ниска честота на интерменструално кървене. Той е добре поносим с минимално влияние върху телесното тегло и няма клинично значими метаболитни ефекти.

Marvelon (N.V.Organon )
Marvelon® е комбиниран орален контрацептив (“Комбинирана таблетка”). Всяка таблетка съдържа по малко количество от два различни женски полови хормона. Това са дезогестрел (вид прогестерон) и етинил-естрадиол (вид естроген). Поради ниската доза на съдържащите се хормони Marvelon® се счита за ниско дозиран орален контрацептив. Тъй като всички таблетки в опаковката съдържат еднакви хормони в еднакви дози той представлява монофазен комбиниран орален контрацептив.
При употребата на Marvelon се наблюдава по-слабо и по-краткотрайно менструално кървене. Като резултат от това намалява риска за поява на анемия. Възможно е обичайните болки, които се получават по време на мензис да намалеят или изчезнат напълно.
Освен това има данни, че някои сериозни здравословни нарушения настъпват по-рядко сред жените, ползуващи противозачатъчни таблетки, които съдържат 50мкг етинил-естрадиол (''високо-дозирани таблетки''). Това са доброкачествените заболявания на гърдата, кистите на яйчниците, инфекции в малкия таз (Тазова болест или PID), извънматочна бременност (бременност, при която ембриона се вгнездява извън матката), рак на ендометриума (лигавицата на матката).

Mercilon (N.V.Organon )
Mercilon® е комбиниран орален контрацептив. Всяка таблетка съдържа по малко количество от два различни женски полови хормона. Това са дезогестрел (вид прогестерон) и етинил-естрадиол (вид естроген). Mercilon® спада към групата на ниско дозираните орални контрацептиви.
Приемът на Mercilon® не се препоръчва по време на кърмене.

Non Ovlon (Schering AG)
Non-Ovlon e контрацептив, съдържащ гестаген и естроген. От групата на високо хормонално съдържание.

Novynette (Chemical Works of Gedeon Richter )
Монофазно перорално контрацептивно средство, съдържащи комбинация от етинилестрадиол и дезогестрен

Regulon (Chemical Works of Gedeon Richter )
1 таблетка съдържа 0,03 мг етинилестрадиол и 0,15 мг дезогестрел.
Монофазен орален контрацептивен препарат с ниско съдържание на хормони. Не оказва влияние на метаболизма в организма, поради което и страничните ефекти са твърде слаби или липсващи.
Около 10 % от дозата на хормоните проникват в кърмата.

Triquilar (Schering AG )
Tаблетки, светло-кафяви на цвят - 6 броя, бели - 5, охра - 10.
1 таблетка съдържа етинилестрадиол и левоноргестел. Комбиниран орален контрацептив от групата на ниско съдържание на хормони.
Съществува възможност за намаляване на силата на кръвотечението, както и отслабване на менструалните болки. Страничните ефекти са доста рядко срещани.

Tri-Regol (Gedeon Richter Ltd)
Розови таблетки (6 на брой), съдържащи по 0,03 мг етинилестрадиол и 0,05 мг левоноргестрел, бели таблетки (5 броя), съдържащи по 0,04 мг етинилестрадиол и 0,075 мг левоноргестрел, тъмножълти таблетки (10 броя), съдържащи по 0,03 мг етинилестрадиол и 0,125 мг левоноргестрел.
Трифазен ниско хормонален препарат. За разлика от монофазните хормонални препарати, Три-Регол осигурява минимално вмешателство в естествените процеси на репродуктивната система, проявяват се много по-малко странични реакции и се подобрява поносимостта на препарата.

Trisiston (Jenapharm GmbH )
21 таблетки в различни цветове, съдържащи определени количества етинилестрадиол и левоноргестрел, които се взимат и по определена цветова схема. Препаратът е трифазен, ниско хормонален контрацептив.
Много са редки страничните ефекти от приемането му и могат да възникнат само в първите месеци.


Copper T (Schering AG )
Вътрематочен песар, който е изработен на медена основа. Има Т-образна форма, направена от гъвкава пластмаса Медта се отделя бавно в матката и спомага за възпирането на сперматозоидите. Copper T е едно от най-успешните противозачатъчни средства не само като сигурност, но и като финансово вложение. Спиралата е удобна и единственото, което трябва да правите след слагането й е да проверявате за конци всеки месец. Подходяща е и за кърмещи жени.
Copper T е най-разпространената спирала в световен мащаб.
Copper T се поставя само от лекар и то след пълен медицински преглед на състоянието, формата и разположението на матката по време на менструационния цикъл на жената. Повечето лекари предпочитат това да стане на 7-мия ден от цикъла. Спиралата се поставя 6 седмици след раждане и е удобна за кърмещи жени. В случай на аборт, поставянето може да стане веднага.
В първите месеци след поставянето може да се наблюдава по-обилна менструация, както и дискомфорт и по-силни менструални болки, които с времето заглъхват.
Copper T се премахва само от лекар в случай на изтичане на срока й на годност, желание за бременност или медицински проблеми.

Copper T е удобна и препоръчителна за следните жени:

с поне едно дете;

имат връзка само с един партньор;

нямат предишни и сегашни инфекциозни вагинални заболявания;

имат дълга и обилна менструация;

тежка анемия;


Не се препоръчва в случаи на:

бременност или подозрения за такава;
алергии към метала мед;

установени анатомични аномалии в структурата на матката или шийката на матката;

влагалищни и маточни инфекции или тумори;
венерически болести;

ако пациентката или партньорът й имат твърде много сексуални контакти с различни партньори;


IMPLANON- подкожно
Implanon® представлява малка еластична пластмасова тръбичка с дължина 4 сантиметра и диаметър 2 mm.. Тя съдържа 68 милиграма от активната съставка етоногестрел. Равномерно в кръвообръщението се отделя малко количество етоногестрел. Самата тръбичка е направена от етилен винилацетат, който не се разтваря в телесната среда.
Implanon® се въвежда подкожно. След това в тялото започва равномерно да се отделя по малко количество от съдържащия се представител само на една група хормони, прогестагените - а именно етоногестрел. Контрацептивното му действие се осъществява по два механизма;
Implanon® предотвратява отделянето на яйцеклетка от яйчниците.
Води до такива промени в яйчниците, които затрудняват проникването на сперматозоиди в матката
Implanon® предпазва от забременяване в продължение на три години. За разлика от таблетките, Implanon® може да се употребява и от жени, които не могат или не желаят да приемат естрогени. При употребата на имплантанта, влагалищното кръвотечение може да стане нередовно или да спре, а болезнената менструация ще бъде облекчена.
Имплантирането и изваждането на Implanon® може да се осъществи само от лекар, който преценява кой е най-подходящия момент за прилагането на препарата. Това става с местна упойка.директно под кожата, на вътрешната страна на предмишницата на не-доминантната Ви ръка. Процедурата напомня вземането на кръв за изследвания. Implanon® трябва да се отстрани или замени с нов имплантант не по-късно от три години след неговото имплантиране. Понякога тази манипулация може да бъде затруднена ако имплантанта се е придвижил под кожата и е сменил първоначалното си положение.
Употребата на Implanon® може да се преустанови по всяко време

Странични реакции, наблюдавани при употреба на Implanon®

_________________
Good @dmin!!!
http://havefun.forumotion.net/
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Контрацепция
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
HaveFun - Българският форум за забавления :: Teen проблеми :: Секс-
Идете на: